انقلاب اسلامی و فرهنگ برخاسته از آن، سرمایهای است که تکامل امّت اسلامی با پایبندی به ارزشها و آرمانهای آن تضمین میشود. قطعاً یکی از شاخصهای ارزشگذاری پدیدهها، فعالیتها و جریانهای اجتماعی- فرهنگی در دوران ما، تناسب آنها با فرهنگ انقلاب اسلامی است. هر چه پدیده، فعالیت و حرکتی سنخیت بیشتری با فرهنگ انقلاب اسلامی داشته باشد، ارزش و کارایی آن برای تکامل و رشد امت اسلامی، بیشتر است.
برخی از جریانها و حرکتها، زائیده فرهنگ انقلابی-اسلامی ما هستند و از دل مبانی دینی انقلاب اسلامی متولد شدهاند.
پارهای از جریانها و فعالیتهای مردمی در طول حیات انقلاب اسلامی، بسیاری از ارزشها و شاخصها را همزمان در برداشتهاند و منظومهای از ارزشهای دینی- انقلابی بودهاند.حرکتهای جهادی، تمامی آرمانها و ارزشهای انقلابی مورد اشاره را در بردارند و بدین سبب از بومی ترین و همسنخترین جریانهای اجتماعی با فرهنگ انقلاب اسلامی هستند. علاوه بر این، اشارات مستقیم و بلاواسطه حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب به این حرکتها، هویتی مستقل به حرکتهای جهادی میدهد و ارزشی دو چندان به این جریان میبخشد.
» این جوانان جهادگرند که بذر انقلاب را در دل هر روستایی میکارند و با آبادانی مناطق محروم است که هر روستایی و شهری محروم، سربازی میشود پاسدار انقلاب اصیل اسلامی خویش، … باید اعتراف کرد که اینان بزرگترین آبرو را به انقلاب اسلامی خود دادهاند و با تعهد به اسلام و ایمان به خدای تعالی، در این راه بهترین نمونه و الگویی برای همة جوانان مسلمان و متعهد اسلامی گردیدهاند«
عمومیت بخشیدن به حرکت های جهادی و تأکید حضرت امام (ره) بر اینکه جهاد سازندگی باید به عنوان یک وظیفه عمومی مطرح شود، حاکی از آن است که حضرت امام در صدد تبدیل این جریان به یک فرهنگ فراگیر در بین ملّت بودهاند.
تداوم حیات یک فرهنگ، وابسته به میزان نفوذ آن فرهنگ در میان مردم و پایبندی امتها و ملتها به آن فرهنگ میباشد. تنها راه تداوم و استمرار حیات انقلاب اسلامی و فرهنگ آن، توجه به قشر محروم جامعه است و نه تنها توجه به این قشر، که چشیدن طعم دردهای آنها نیز شرطی لازم برای حفظ فرهنگ انقلاب اسلامی است.
حرکتهای جهادی، بستری برای مواجهه مستقیم با مشکلات و دردهای قشر محروم جامعه است و بدین ترتیب، ضامن بقا و تداوم فرهنگ انقلاب خواهد بود.
موضوع مطلب :